Maastricht

Maastricht
©A.M. Valleau

The Camera - Ansel Adams


 
Ansel Adams, photographing in Yosemite National Park from atop his car in about 1942.
 
Eindelijk na lang twijfelen, heb ik het boek gekocht "The Camera" van Ansel Adams.
Ik verheug me om deze te gaan lezen, eindelijk meer gedegen technische achtergrond informatie over de camera.
 
Meer nieuws volgt...

Einde van de tentoonstelling/ Ende der Ausstellung 'Stadliebe'

De tentoonstelling in pepari perlenladen in Aken is afgelopen.
Dank jullie die deze tentoonstelling hebben bezocht.
Tot de volgende keer!

Die Ausstellung in pepari perlenladen in Aachen ist zu Ende.
Danke für Ihren Besuch.
Bis zum nächsten Mal!

Josef Koudelka

©Josef Koudelka - Chaos

In mijn zoektocht naar nieuwe inspiratie, nieuwe beelden, een zoektocht die steeds moeilijker wordt naarmate het verder komt, ben ik het werk van Josef Koudelka tegengekomen.

Hij is met name bekend geworden van beelden die onder andere de pers heeft gebruikt van de Russische inval van Praag in 1968.
Josef Koudelka is net als Josef Sudek afkomstig uit Tsjechië. In 1970 is hij gevlucht en heeft politiek asiel aangevraagd. Kort daarna is hij lid geworden van Magnum Photos. Hij heeft ondertussen vele prijzen ontvangen en heeft vele tentoonstellingen gehad in de grote musea van deze wereld.

Een deel van zijn werk bevat echter geen persfoto's maar zwart-wit panorama foto's. Deze foto's zijn onder andere genomen met een Linhof camera, een middenformaat camera gemaakt in München (D). De camera is met grote precisie gemaakt. De foto's zijn perfect maar heel abstract.
Elk beeld zet een bepaalde sfeer en gevoel neer dat niet te omzeilen valt en je gewoon overdondert van zijn kracht.
In het boek "Chaos" is een groot deel van zijn panorama werk verzameld afkomstig uit verschillende series. Het is gewoon een geweldig boek.

Ook hierbij blijven volgen...

Opening tentoonstelling 'Stadtliebe' te Aken


Afgelopen weken werd er hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de tentoonstelling 'Stadtliebe' in de winkel pepari, Krugenofen 27 te Aken.
En afgelopen zaterdag werd het geopend onder het genot van een hapje en een drankje.
De belangstellenden genoten van de werken en kregen hun vele vragen beantwoord.

De tentoonstelling loopt tot 9 november aanstaande. Loop gerust binnen.
In oktober zal ik er een zaterdag middag aanwezig zijn, mochten er nog geïnteresseerden zijn.
De datum zal ik tijdig doorgeven.

De tentoonstelling kan bezocht tijdens de openingstijden van de winkel,
maandag van 14 tot 18uur
dinsdag, woensdag en vrijdag van 10 tot 18uur
en zaterdag van 10 tot 16uur.

Veel kijkplezier!

zie ook:
www.pepari.de
kontakt@pepari.de

Indra Moonen en de Wet Collodion techniek

Indra leerde ik kennen op de Stedelijke Academie Schone Kunsten in Hasselt, België. Ze zat één jaar hoger dan ik. Toen ze begon, was ze verzot op de digitale fototechnieken. Op de academie leerden we toen met met name de analoge fototechnieken de verschillende smaken binnen de fotografie; het bedienen van analoge camera’s, het ontwikkelen van de belichten films, het afdrukken in de doka en uiteindelijk het presenteren van je foto’s waar met zorg zoveel uren aan gewerkt was.
Indra werd verliefd op deze analoge technieken. En deze liefde is alsmaar gegroeid waardoor ze zich heeft verdiept in technieken die voor de academie lessen iets te ver gingen, we wisten van het bestaan af maar daar hield het vaak ook op.
Nu enkele jaren verder en enkele tentoonstellingen van Indra verder, geniet ik en bewonder ik haar werk zeer. Haar werken onder andere gemaakt met de wet collodion techniek zijn schitterend. Na de academie, heeft ze allerlei workshops en lessen genomen in deze wet collodion techniek en niet bij de minste, dat ze nu serieus kan meetellen bij de professionelen van dit onderdeel in de fotografie. Het zijn of portretten of landschappen maar beide zijn het bekijken meer dan waard. En wel zo dat je met je neus bijna op de foto zit om geen enkel detail te missen. Je bestudeert onbewust vanzelf de hele foto.

Blijven volgen dus….

zie ook:
www.contrastique.com

© Indra Moonen, Starry Flower, Tintype 4x5", 2010

Ellen Kooi - Out of Sight

Voor het eerst kwam ik een foto van Ellen Kooi tegen tijdens
"SMILE de stad als canvas" in Hasselt (B), tussen 26.09 en 26.12.2009.
Overal waren er foto's op gebouwen en stellages door de hele stad die het publiek bijzonder verrastte. Onder andere deed Ellen Kooi mee maar ook Carlo Valkenborgh, mijn mentor tijdens de studie Fotokunst aan de Stedelijke Academie Schone Kunsten in Hasselt.
Zijn motto's tijdens de studie werden onze motto's:
"Voorbij het mooie geraken." over de manier van fotograferen en
"Kill your darlings" over de manier van het selecteren van je werken voor een tentoonstelling of portfolio.

©Ellen Kooi - Sibilini - Rim 2006

Ellen Kooi verraste me met haar foto Sibilini - Rim 2006 zo immens groot op een gevel in de binnenstad geplakt. Dat beeld zorgde ervoor dat ik verder ging kijken. Op internet vond ik haar website en haar boek "Out of Sight". 
Enige tijd later ging ik speciaal voor haar foto's naar het Stedelijk Museum in 's-Hertogenbosch. Naast haar werken vond ik foto's van Astrid Kruse Jensen. De combinatie was zeer boeiend.

Tijdens het bekijken van haar foto's is het altijd duidelijk dat ze genomen zijn aan de rand van een stad of dorp en in het buitengebied. De buitengebieden zijn zo typisch Hollands dat het heel herkenbaar is voor diegene die de landschappen kent. Op het eerste gezicht zie je een foto die je herkent en raakt. Pas op het tweede plan ga je verder kijken want iets boeit je en dan word je weer verrast. Je verwondert je over het maakproces en daardoor is de foto interessanter, mysterieuzer. En ongemerkt merk je dat ze haar inspiratie uit de moderne dans haalt en uit het vlakke land dat een groot deel van Nederland is.
En zo blijven we de werken Ellen Kooi volgen!

FotoFestival Naarden 2013

Foto: Fotografie te genieten in de buitenruimte

Afgelopen weekend hebben we het fotofestival in Naarden bezocht. Zoals altijd waren er zeer bijzondere werken tussen.
In 2009 was ik erg onder de indruk van het werk van Petra Stavast "Libero". 
Dit jaar was er werk te zien gemaakt door André Kuipers. Niet veel mensen krijgen de kans om de aarde en andere fenomenen vanuit het heelal te fotograferen. Het blijft fascineren.
De afwerking van de foto's van Kuipers wordt niet veel gebruikt door fotografen en toch paste dit goed bij het werk.

Foto: Bezoekers genieten van de foto's in de kerk van Naarden

Foto: Tentoonstelling van Marrigje de Maar tijdens het FotoFestival Naarden

Dit jaar kwam ik het werk van een collega pinhole fotografe tegen: Marrigje de Maar. Marrigje had haar Hasselblad ingeruild voor een gaatjescamera om daarmee door China te reizen en schitterende foto's te maken.
Uit eigen ervaring weet ik dat weinig mensen deze techniek van de fotografie begrijpen. Dat is begrijpelijk in deze digitale tijdperk. Laatst kreeg ik nog de vraag of mijn foto gelukt was. Ik had hem vijf minuten ervoor genomen. Nee zo snel gaat het niet. Dat duurt enkele weken voordat ik weet of de foto gelukt is. Ik vind het helemaal niet erg. Zo is de foto voor mij gerijpt en kan ik daarmee aan de slag.

Tot de volgende fotofestival in Naarden!

About stereophotos

© Jacques-Henri Lartigue -Chorus Line

Most important about stereophotos
1 - the impression of depth;
2 - to record the totality of an experience;
3 - one is drawn into the picture frame, becomming part of the event photographed; a much stronger emotional response tot the stereo than to the flat image; to scan the rest of the space; to look deeper, that doesn't occur at all with the two dimensional image.
(text from William Hibbert Hidden Depths - Jacques-Henri Lartigue)

Is photography an art? by Josef Sudek

"Is photography an art?"
Josef Sudek answered:
"It isn't. It's a nice craft requiring a certain amount of taste. It can't be art, because it depends entirely on things that already existed before it and apart from it, that is, the world around us."
photo of Josef Sudek, photographer unknown

Sad Landscapes by Josef Sudek

© Josef Sudek

Josef Sudek about Sad Landscapes:
"It's a sort of a sad landscape. I don't like doing merry countryside. Because cheerful is always cheerful and always the same. But a sad landscape got a lot of variations. More sad and less sad and even more sad and you can do something with that...
At the moment, I've got a couple of photographs here for the Most landscape cycle; they've been waiting to be processed for a good six months now. If I'd made the positive straight away, I'd probably have been disappointed; the view of the actual countryside was still too vivid in my memory now the real experience has faded away can I find out how the shot will work for someone who wasn't looking at the real thing with me. I think that with the photographs I make, haste is a bad advisor."

Sad Landscapes - Josef Sudek

De panorama foto's van Josef Sudek die algemeen bekend zijn, zijn van de stad Praag, van het centrum als van de buitenwijken. Echter wat niet zo bekend is, is dat Josef Sudek in het noorden van Tsjechië een hele reeks panorama foto's heeft geschoten van een landschap dat gebukt ging onder de zware industrie van die tijd. Het geheel leverde weer een geweldige serie foto's op. De foto's tonen een vroeg besef van de milieuverontreiniging door de mens en industrie.

Helaas heeft Josef Sudek deze reeks foto's niet  kunnen publiceren toen hij nog leefde. Ondertussen zijn ze uitgegeven in een schitterend boekwerk.

Pentti Sammallahti

©A.M. Valleau
Tijdens Paris Photo 2012 kwam ik het werk tegen van de fotograaf Pentti Sammallahti. 
Meteen was ik onder de indruk. Nu heb ik me iets meer verdiept over deze fotograaf. Zijn foto's blijven indruk maken.

Gustave Caillebotte

© Gustave Caillebotte
In het Haagse gemeentemuseum is nu de tentoonstelling over Gustave Caillebotte en de fotografie. Het gaat erom of Caillebotte invloed heeft gehad op de fotografie en of omgekeerd. Daarbij zijn naast zijn schilderijen vele foto's te zien die in lijn zijn met zijn schilderijen. De fotografie kwam toen op net als het impressionisme.
In één zaal van het gemeentemuseum waren stereokijkers gebouwd en daar kon men de stereofoto's zien van Parijs ten tijde van Caillebotte. Dit was de rustigste zaal van de hele tentoonstelling maar het was daarom  niet minder interessant. Stereofoto's blijven boeien. Als je een 2D foto bekijkt dan heb je vaak snel gezien terwijl het 3D effect van een stereofoto je zo trekt dat je elke vierkante centimeter bestudeert. Dat valt me elke keer op als iemand een stereofoto ziet.
De tentoonstelling is zeker de moeite om te bezoeken.

Stereofoto's

De eerste stereofoto's zijn binnen en goed uit de test gekomen. Op naar de volgende stereofoto's!
Carnaval?

Stereo pinhole camera

Vorige week ontving ik een Thornton Pickard Stereo Puck camera.
Hiermee kun je op een analoge wijze stereo fotograferen. Het toestel is een houten kistje met een doordraai systeem voor een 120-film, twee sluitertijden 1/50 en B en enkele diafragma's.



Gisteravond ben ik begonnen met het demonteren van de lenzen. De vervolgstappen twee gaatjes maken in een messingplaatje en deze monteren in de camera.
Daarna begint de testperiode, kijken of het werkt, dus.

Spannend!

Einde tentoonstelling 'thuiskomen'

Op zondag 13 januari 2013 heeft Vleugels en Teugels voor het laatst de deuren open gehad als winkel c.q. galerie.
Hiermee liep ook mijn tentoonstelling ten einde.

Dank voor jullie bezoek!

A Happy New Year

2012013101-0330 © A.M. Valleau

... and may all your New Year dreams become true!
Best wishes!