©A. Simays/RHCL
Wat Eugène Atget (1857-1927) was voor Parijs, is Alexander Simays (1866-1944) voor de stad Maastricht.
Het documenteren van de stad middels de technische camera, glasnegatieven en het geduld dat nodig is voor het nemen van elke foto. Er zijn nauwelijks mensen zichtbaar op de foto's, dit komt door de lange sluitertijden (net als Atget) maar de veranderende stad werd vastgelegd (hoe tegengesteld klinkt dit?). Simays werkte in opdracht van de gemeente Maastricht, voor de commissie voor de monumenten van geschiedenis en kunst. De gemeente veranderde haar houding ten aanzien van oude gebouwen in de stad. Ze wilde meer behouden en documenteren. Vanaf 1912 werden foto's genomen van bedreigde gevels, straatwanden en bouwornamenten (gevelstenen, vensterkozijnen, schoorsteenmantels, trappen, stucwerk, poorten bij woningen, uithangborden, stadspompen en zo verder). Ook de verdere afbraak van de na de ontmanteling van de vesting werd gedocumenteerd. Vele kastelen, kloosters, abdijen en dergelijke hadden geleden tijdens de revolutie, eerst door plunderingen en brandstichting en later door verwaarlozing. Een enkele vermogende particulier redde wel eens een gebouw voor verder verval.
De ommekeer van afbraak naar behoud was een algemene houding in Europa ten opzichte van oude bijzondere gebouwen. De mentaliteit veranderde ten gunste van wat we nu monument noemen.
Alexander Simays nam zijn foto's tussen 1912 en 1940. Hij fotografeerde met een grote platencamera (technische camera) op een houten driepootstatief. De camera had hij ver voor 1900 gekocht. Het moet wel heel omslachtig zijn geweest om al het materiaal/ materieel dat nodig is om een foto te maken elke keer mee te nemen, te sjouwen als het ware. Maar ja dat deed Eugène Atget ook en zover ik weet Indra Moonen heden ten dage ook. De glasplaten die hij gebruikte, hebben een maat van 18 bij 24 centimeters en zijn voorzien van en lichtgevoelige laag op gelatine basis. Ze zijn nu te vinden bij het Regionaal Historisch Centrum Limburg.
Hij was lid van de vereniging voor amateurfotografen vanaf eind 1893 of begin 1894 tot 1905. Hij gebruikte daglichtpapier en maakte albuminedrukken. In totaal heeft hij ruim 1250 foto's geschoten.
Hij wist veel over zijn stad Maastricht en hij hield erg van de stad.
Al zijn foto's zijn digitaal te bekijken en bewonderen via het beeldbank van de website van het Regionaal Historisch Centrum Limburg.