Maastricht

Maastricht
©A.M. Valleau

Oud-Amelisweerd: STIL LEVEN -Armando & Stephan Vanfleteren

Oud-Amelisweerd is een stilte gebied. Maar is het er wel stil?
Landgoed Oud-Amelisweerd ligt langs de A27 in Bunnik (Utrecht).
Het landgoed bestaat uit een landhuis, een koetshuis en een park. Het heeft een rijke geschiedenis dat al in 1224 begint. Het huidige landhuis stamt uit 1770. Het huis is een zomerverblijf geweest van baron Gerard Taets van Amerongen. Tussen 1808 en 1810 is het in bezit geweest van koning Lodewijk Napoleon Bonaparte. In Nederland is het huis één van de best bewaarde voorbeelden van een 18e eeuwse edelmanwoning. Het geheel, het landgoed, het landhuis en de tuin behoort tot de top 100 van rijksmonumenten in Nederland.
Eind jaren 1970 zijn er plannen gemaakt om een snelweg aan te leggen. De snelweg zou door het landgoed heen gaan. Dat heeft in oktober 1978 geleid tot vele protesten. De actievoerders hebben het landgoed lang bezet.  In september 1982 is na een krappe 2de kamer meerderheid, het landgoed hardhandig ontruimd. Vele bomen zijn toen gekapt. In 1986 is de A27 aangelegd door het westelijk deel van Amelisweerd.
Momenteel worden het landhuis en het koetshuis gebruikt als museum voor werken van Armando.
Op dit moment is een tentoonstelling gaande van werken van Armando in combinatie met foto’s van de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren. De tentoonstelling heet STIL LEVEN.
Tijdens het bezoek aan dit landgoed en betreffende tentoonstelling, is duidelijk te zien dat de restauratie van het landhuis als het koetshuis een hoog niveau heeft bereikt. De kwaliteit van de restauratie laat duidelijk de liefde zien die er is voor het vak en voor het gebouw. De bouwkundige restauratie als de restauratie van het interieur zijn geslaagd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het landhuis de Europa Nostra Award 2016, de Europese erfgoedprijs, heeft gekregen. De restauratie architect is Krijn C. van den Ende en het ontwerp en projectbegeleiding zijn van het bureau SODA.
De indeling van het gebouw is sinds de bouw nauwelijks veranderd. Op de begane grond en op de verdieping bevinden zich ruimten in enfilade. De historische afwerkingen zijn goed bewaard. Zo zijn er lambrizeringen, paneeldeuren, binnenluiken, gestucte of beschilderde plafons, wandbespanningen en schoorsteenmantels en –boezems. Er zijn ook Chinese papieren behangsels te vinden. Het behang is voor zien van motieven uit de flora of vogelmotieven. De SRAL (stichting restauratie atelier Limburg) heeft zich ontfermd over de restauratie van deze behangen.  In andere ruimten is het behang geconsolideerd door er een linnen doek ervoor te spannen. Zo blijft het behang op zijn plaats en komt er geen nieuwe fysische schade.
Stephan Vanfleteren is benaderd door het museum met de vraag of hij zijn werken naast de werken van Armando wil tentoonstellen. Hij heeft positief gereageerd en het resultaat is momenteel te bezoeken. Maar om tot dit resultaat te komen, heeft Stephan eerst uitgebreid het landgoed en de werken van Armando bestudeerd. Op de kunstwerken van Armando heeft hij met zwart-wit en kleuren foto´s gereageerd van de kunstenaar Armando of van het landgoed Amelisweerd. Over het algemeen is Stephan Vanfleteren bekend van zijn zwart-wit portretten van bekende en minder bekende mensen.  Tijdens het bezoek van deze tentoonstelling is duidelijk te zien dat de werken elkaar completeren en zo op een hoger niveau komen.
Al met al zijn het landhuis en de kunstwerken compleet.

Na dit bezoek is de mogelijkheid om bij te komen in het koetshuis middels biologisch eten en drinken. Maar om even stil te zijn, of bijna stil want stil is het nergens, is het fijn om in het park tussen de bomen van de rust te genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten