Maastricht

Maastricht
©A.M. Valleau

Opening uitbreiding museum Het Schip Amsterdam 01-07-2016

De Amsterdamse School in een school.


Op 1 juli 2016 is de officiële opening geweest van museum Het Schip, althans de uitbreiding hiervan. Voordat het officiële programma begon, was er tijd om rond te kijken op de begane grond en in de tuin.

Tijdens mijn laatste bezoek, was het gebouwdeel nog in gebruik als lagere school. Toen is het gebouw ingemeten en geïnventariseerd om het naderhand 3D uit te werken voor het ontwerp en de restauratie ervan.








Museum Het Schip is een museum buiten het centrum van Amsterdam aan de Oostzaanstraat. Het museum laat zien hoe arbeiders wonen voor de Woningwet van 1901. Het laat ook zien hoe architecten van de Amsterdamse School op de nieuwe woningwet reageren door architectuur te maken met ornamenten voor de sociale woningbouw.

Museum Het Schip bevindt zich in een voormalig postkantoor van een woongebouw dat de bijnaam Het Schip heeft gekregen door zijn vorm en zijn versieringen. In dit woongebouw bevindt zich ook een lagere school.

Het ontwerp van dit wooncomplex is gemaakt in 1917-1919 door Michel de Klerk. Het woonblok is in 1919-1921 gebouwd. Dit gebouw is het toppunt van de Amsterdamse School stijl.  Op het toegewezen terrein waar het woongebouw is gekomen stond al een school van twee verdiepingen hoog dat in 1913 is gebouwd. Michel de Klerk heeft in zijn ontwerpen het schooltje geïntegreerd. Hij heeft er een verdieping op geplaatst en de voorgevel aangepast aan de rest van het wooncomplex. Tijdens de bouw van de woningen zijn de wijzigingen aan het schooltje niet uitgevoerd. Later na het overlijden van Michel de Klerk is het schooltje alsnog opgenomen in het wooncomplex door het te wijzigen conform het ontwerp van de Klerk. Het schooltje heeft tot 2014. Toen is het verhuisd naar een nieuw gebouw in de buurt.
Het idee van de uitbreiding is rond 2000 ontstaan.  Het idee is uitgegroeid toen de verhuizing van de school bekend werd, toen financiële middelen voorhanden waren en toen de architect en andere bouwteam leden bekend werden.

Nadat de ideeën concreet zijn geworden, zijn de plannen gemaakt voor de uitbreiding, de vergunningen aangevraagd en de bouw is gestart.

De verschillen tussen voor en na de verbouwing zijn duidelijk. De achtergevel is duidelijk beter geworden. Binnen is het mooi dat bijvoorbeeld oude deuren uit een Amsterdamse school pand die het museum op de kop getikt heeft, zijn hergebruikt in een nieuw kozijn. Het resultaat is goed gelukt.

De kleinzoon van Michel de Klerk, Paul de Klerk heeft de opening bijgewoond. Hij is vol ontzag en trots over het erfgoed dat zijn grootvader heeft achtergelaten.
Ook de curator van het museum is erg trots op het resultaat en vroeg eenieder wat hij of zij ervan vond.

Er zijn enkele toespraken gehouden alvorens Eberhard van der Laan zijn praatjes heeft gegeven. Hij heeft hoe de woningwet invloed heeft op de woningbouw, over de Amsterdamse School en over de toeristen die meer naar het buitengebied gelokt moeten worden omdat het centrum van Amsterdam erg druk is.

Er is ook een anekdote verteld. Een buschauffeur is gevraagd om naar de Oostzaanstraat 45 te rijden naar Het Schip. Maar hij heeft geen boot kunnen vinden. Het is wel bijzonder dat toeristen uit de hele wereld Het Schip vinden en Amsterdammers niet.

Na de toespraken is het museum officieel geopend.

Helaas is op de tweede verdieping waar de toekomstige tijdelijke tentoonstellingen komen nog niet veel te zien. Maar de vaste collectie op de eerste verdieping maakt veel goed.
Elke ruimte heeft een uitgewerkt thema en de presentatie is bijzonder goed gelukt.

De routing in het museum is nog niet helemaal duidelijk, misschien heeft het te maken met de drukte.
Het resultaat is goed gelukt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten